Vid dödsfall
Hur man reagerar på beskedet när en nära anhörig eller vän har avlidit vet ingen i förväg

För många kan vissheten om att ett långt lidande är slut kännas befriande, även om saknaden givetvis känns tung.
Om däremot dödsfallet sker plötsligt och oväntat kan sorgen och saknaden vara näst intill outhärdlig att bära.
Något som vi vet är viktigt för den som drabbas är att känna trygghet i allt före, under och  efter begravningen.
Att allt sköts på ett värdigt och seriöst sätt.

Vår kunskap, erfarenhet och auktorisation i SBF ( Sveriges Begravningsbyråers Förbund ) är en garanti för att Ni får rätt hjälp.

För oss är den personliga kontakten viktig. Att Du känner en personlig service och förtroende för oss.                                                  Vi finns att nå dygnet runt. Vi träffas på något av våra fyra kontor ( Lysekil, Hunnebostrand, Munkedal och Tanum ) eller där du själv vill och känner Dig bekväm.

Vill du börja med att läsa om sådant som behöver ordnas inför en begravning har vi tagit fram skriften ”Hur gör jag nu”.           Här hoppas vi att du får svar på dina första frågor.

Skriften kan du läsa genom att ladda ner den här i PDF-format.
Du är också välkommen in och hämta den hos oss på Finns och Lysekils Begravningsbyrå.

En av de första saker ni inom familjen har att ta ställning till är vilken form av begravningsceremoni som ska hållas

Kyrklig begravning

En kyrklig begravningsceremoni är fortfarande vanligast i Sverige. Om den utförs med en präst i Svenska Kyrkan som officiant, och därmed enligt kyrkans ordning, kallas ceremonin mer officiellt begravningsgudstjänst. Dess tema är minnet av den avlidne, tröst och medkänsla med de efterlevande och påminnelse om det kristna hoppet om uppståndelse och evigt liv.

Borgerlig begravning

En borgerlig begravningsakt är en ceremoni som kan utformas helt fritt efter den avlidnes eller de anhörigas önskemål. Ceremonin kan hållas i vilken lokal, på vilken plats som anhöriga bestämmer. Den borgerliga ceremonin brukar ofta inte innehålla religiösa inslag. Ceremonin innehåller ofta ” avskedstagande, ” sång, musik och ett minnestal som handlar om den avlidnes liv.

Ceremonier enligt andra trossamfund

Andra trossamfund har sina speciella begravningsceremonier som kan äga rum i samfundets lokal eller i allmänna gravkapell. Som auktoriserad begravningsbyrå har vi stor respekt för de olikheter som är knutna till olika religioner och kulturer och hjälper dig oavsett religion och kultur

Direktkremation

Enligt statistiken motsvarar ca 5 % av alla begravningar i Sverige direktkremation. Det är alltså en begravning av enklare form och gravsättningen sker oftast utan vare sig minnesstund eller ceremonier. Det är givetvis de anhörigas egna önskemål som sätter gränsen och en minnesstund i hemmet eller i annan lokal väljer man själv. Vanligtvis sker ett kortare avsked vid kistan eller urnan innan eller efter kremationen. Den avlidne hämtas på bårhuset och körs direkt till krematoriet. Att direktkremeras kan vara den dödes egen önskan eller anhörigas. Viktigt är att man är överens.

Vi på begravningsbyrån hjälper er med det praktiska.


Urnbegravning

Att välja en begravningsceremoni med urna eller som det också kallas ”akt med urna” innebär att kremeringen utförs innan begravningen.
En akt med urna kan förrättas genom trossamfund eller borgerligt och kan enklare hållas på en mer personlig plats som vid havet eller i trädgården.

Precis som med kistor finns ett stort urval av urnor. Det är även vanligt att man dekorerar urnorna med blommor och personliga tillhörigheter.

Beroende på var gravsättningen ska ske finns regler att följa.
Ska den ske i en Minneslund får inte anhöriga närvara och askan strös eller grävs ned. Väljer man istället en Askgrav får platsen ha namnet vid graven. Önskar man strö askan i naturen eller ute på en sjö eller ett hav finns även här regler att följa. Dessa finns att läsa om hos Länsstyrelsen. Det går även bra att prata med oss på begravningsbyrån så hjälper vi er att söka information..


Kistbegravning

Att välja kista i kyrkan eller i ceremonilokalen under begravningen kan man göra för både jordbegravning eller kremation. Vid jordbegravning kan man välja att ta avsked i lokalen eller vid graven. Kyrkan erbjuder bärare eller om man som anhörig,släkt eller vän vill bära kistan till graven är det möjligt och en vacker del under begravningen.
Väljer man kremation istället för jordbegravningen sker kremtionen efter begravningsceremonin.

Kundprislista
De formella detaljerna är inte viktigast

– det viktigaste av allt är att vara närvarande och till stöd för den avlidnes anhöriga. Men det kan ändå vara bra att känna till de vanligaste formaliteterna inför begravningen, för att känna sig bekväm i sammanhanget.

Klädseln

Hur formellt man brukar klä sig på begravningar varierar. Vanligast för män är svart, mörkblå eller mörkgrå kostym. Svart slips är alltid korrekt. För kvinnor kan det innebära mörk eller svart dräkt, klänning, svarta eller mörka strumporbyxor och en vit scarf/halsduk.

Ankomsten

Som gäst vid en begravning är det lämpligt att komma c:a 15 minuter innan begravningen.

Placeringen

Vår representant vid begravningen ser till att anhöriga, släktingar och gäster hamnar på rätt plats i kyrkan/kapellet.

MUSIK

GRAVSTEN